Перейти до вмісту
Главная страница » Експорт ІТ-послуг впав до рівня 2021 року

Експорт ІТ-послуг впав до рівня 2021 року

    За даними Національного банку України, експорт IT послуг продемонстрував безпрецедентне падіння як в обсягах, так і у долі загального експорту.

    Тренди українського ІТ

    При цьому у 2023 році IT-індустрія:

    • Забезпечила надходження в українську економіку $6,7 млрд (на 8,5% або $622 млн менше за показник 2022 року).
    • Зменшила долю в загальному експорті послуг до 42% (менше, ніж показник 2022 року у 45,3%).
    • Залишилася найбільшою серед українських галузей, що експортуються.

    Експорт ІТ-послуг впав до рівня 2021 року, – тоді він складав $6.8 млрд, а у 2020 – $5 млрд. Зростання у грудні на 8,3% ($611 млн) в порівнянні із попередніми місяцями не показове – останній місяць року, як і перший наступного, завжди характеризуються зростанням фінансових показників через фіналізацію проєктів. Так результати коментує Асоціація IT Ukraine.

    Експорт ІТ-послуг впав до рівня 2021 року

    Причини падіння

    Експерти зазначають, що падіння IT-експорту, вірогідно, повʼязане із двома деталями:

    • Складнощі роботи на міжнародному ринку у звʼязку із майже відсутньою можливістю робочих короткочасних виїздів та українською «пропискою» IT-команд.
    • Вкрай низький відсоток заброньованих IT-фахівців та дефіцит висококваліфікованих кадрів, більшість з яких задіяні у військових проєктах.

    “Експорт ІТ-послуг у 2023 році вперше показав падіння у порівнянні з минулим роком. І це вже відчутна тенденція на зменшення обсягів ринку, адже доля внутрішнього року в ІТ галузі незначна. Падіння експорту на майже 10% говорить про те, що українському ІТ неймовірно складно утримувати існуючі позиції, попри зусилля Мінцифри та всі можливості просування що ми маємо наразі”, – каже Марія Шевчук, виконавча директорка ITU.

    За її словами, ІТ України в умовах війни – важлива частина економічної бази країни, тож індустрія потребує термінових рішень для стримання падіння та додаткових інструментів для стимулювання її розвитку та, відповідно, експорту.

    Інші лідери не втрачають позиції

    У цей же період, перелік країн, що отримали найбільшу експортну виручку у 2023 році залишився незмінним:

    1. США ($2 677 млн).
    2. Мальта ($567 млн).
    3. Велика Британія ($535 млн).
    4. Кіпр ($362 млн).
    5. Ізраїль ($293 млн).

    Нагадаємо, у 2022 році ІТ виявилася единою галуззю української економіки, що зберегла позитивну динаміку та показала зростання на 5.8%.

    Джерело: https://expert.com.ua/