Перейти до вмісту
Главная страница » Швейцарія покарає Росію біткоїном: кого зачеплять нові санкції

Швейцарія покарає Росію біткоїном: кого зачеплять нові санкції

    Слідом за санкціями, які Швейцарія запровадила щодо Росії за напад на Україну, традиційно нейтральна країна вирішила заморожувати й криптовалютні рахунки підсанкційних громадян та компаній РФ. Йдеться лише про операції на криптовалютних майданчиках.

    Як повідомляє Financial Times, у швейцарському міністерстві фінансів вважають заморожування криптоактивів необхідним, аби ця країна захистила цілісність своєї розвиненої блокчейн-індустрії. Згідно з даними дослідження швейцарської венчурної компанії CV VC, станом на грудень 2021 року у Швейцарії та сусідньому Ліхтенштейні було зареєстровано 1128 блокчейн-компаній.

    “Якщо людина володіє “холодним” криптогаманцем, то, де б вона не перебувала, її буде практично неможливо ідентифікувати. Але якщо вона використовує криптосервіси – фонди, біржі і т. д. – ми можемо націлитися на ці точки обслуговування“, – каже співрозмовник журналістів.

    Федеральний уряд Швейцарії вже запровадив санкції щодо РФ, заморозивши банківські рахунки та матеріальні активи 223 росіян, зокрема близьких соратників президента країни-агресора Володимира Путіна. Так, криптовалютні обмеження стануть додатковим покаранням для Кремля.

    Євросоюз також має намір не дати Росії ухилитися від економічних санкцій за допомогою криптовалюти. “Ми вживаємо заходів, зокрема щодо криптовалют або криптоактивів, які не мають використовуватися для обходу фінансових санкцій, ухвалених 27 країнами ЄС”, – заявив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер 3 березня.

    Втім, деякі експерти вважають, що Росія все ж таки не зуміє уникнути руйнівного ефекту від санкцій західних країн за рахунок криптовалюти. Цього не дозволяють ані вже існуючі механізми, ані обсяги втрат, які зазнає економіка РФ.

    Як уже повідомляв OBOZREVATEL, після введення санкцій рубль різко девальвував, у зв’язку з чим російська валюта впала нижче за біткоїн за показником ринкової капіталізації. Згідно з ончейн-даним, росіяни масово позбавляються рубля, роблячи вибір на користь криптовалюти.