Перейти до вмісту
Главная страница » Аналітика: 27% робочих місць може зайняти штучний інтелект

Аналітика: 27% робочих місць може зайняти штучний інтелект

    Понад чверть робочих місць у країнах ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку) пов’язані з навичками, які можуть бути легко автоматизовані під час прийдешньої революції штучного інтелекту, і працівники побоюються, що можуть втратити місце через штучний інтелект, заявила ОЕСР.

    Організація економічного співробітництва та розвитку – це блок із 38 членів, до якого входять переважно багаті країни, а також деякі країни з економікою, що розвивається, як-от Мексика та Естонія.

    На думку ОЕСР, поява штучного інтелекту поки що не чинить істотного впливу на робочі місця, але це може бути пов’язано з тим, що сама революція перебуває на ранній стадії.

    У середньому в країнах ОЕСР робочі місця, схильні до найбільшого ризику автоматизації, становлять 27% робочої сили, причому найбільше схильні до ризику східноєвропейські країни, йдеться в доповіді паризької організації “Перспективи зайнятості до 2023 року”.

    Під робочими місцями, схильними до найбільшого ризику, розуміли ті, де використовується понад 25 зі 100 навичок і вмінь, які, на думку експертів у сфері ШІ, можуть бути легко автоматизовані.

    При цьому троє з п’яти працівників побоюються, що в найближчі 10 років вони можуть втратити роботу через штучний інтелект, як показало дослідження, проведене ОЕСР минулого року. В опитуванні взяли участь 5300 працівників 2000 компаній, що працюють у сфері виробництва і фінансів у семи країнах.

    Опитування проводилося до бурхливого поширення генеративного ШІ, такого як ChatGPT.

    Попри тривогу з приводу появи штучного інтелекту, дві третини працівників, які вже працюють з ним, заявили, що автоматизація зробила їхню діяльність менш шкідливою або стомлюючою.

    На думку ОЕСР, мінімальна заробітна плата та колективні переговори можуть допомогти послабити тиск, який ШІ може чинити на рівень оплати праці, тоді як уряди та регулювальні органи повинні стежити за тим, щоб права працівників не обмежувалися.

    Джерело: https://itechua.com/