Перейти до вмісту
Главная страница » В Україні припинили діяльність близько третини інтернет-провайдерів. Ось причини

В Україні припинили діяльність близько третини інтернет-провайдерів. Ось причини

    Заборона спрощеної системи оподаткування змусила сотні українських провайдерів припинити діяльність.

    За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), близько третини операторів, які надавали послуги доступу до інтернету в Україні, припинили свою діяльність. Про це повідомив голова підкомітету Верховної Ради з кібербезпеки Олександр Федієнко.

    Згідно з інформацією НКЕК, станом на 8 жовтня 2024 року 487 суб’єктів господарювання подали заяви про виключення з реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж. З них вже опрацьовано 386 заяв. Крім того, 1316 суб’єктів повідомили про припинення діяльності у сфері електронних комунікацій на певних територіях протягом серпня-жовтня 2024 року.

    Найбільше провайдерів припинили роботу в Києві та Київській області (156), а також у Черкаській області (108).

    Ситуація пов’язана із забороною для інтернет-провайдерів працювати на спрощеній системі оподаткування з 1 жовтня 2024 року. За словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної діяльності Данила Гетманцева, провайдери фіксованого інтернету мають перейти на загальну систему оподаткування.

    До зміни податкового режиму в Україні працювало близько 3,5 тисяч інтернет-провайдерів. Федієнко припускає, що частина з них припинила діяльність, деякі пішли в тінь, а інші виставили бізнес на продаж.

    «Я думаю, що через місяць ми отримуємо ще мінус 1000 провайдерів з реєстру, які першими робили цифровізацію Країни», – резюмував пан Федієнко.

    Джерело: https://mediasat.info/