Перейти до вмісту
Главная страница » Велика Британія розпочинає вимкнення 3G-мереж: ось що про це необхідно знати

Велика Британія розпочинає вимкнення 3G-мереж: ось що про це необхідно знати

    Мережі мобільного зв’язку, побудовані за технологією 3G, що вперше з’явилися у Великій Британії 20 років тому, наразі стоять на порозі зникнення.

    Що трапилося

    Послуги мобільного зв’язку за технологією 3G надаються на території Великої Британії операторами з «Великої Четвірки» – EE, Three, Vodafone та O2. Але, за даними британського медіарегулятора Ofcom, протягом кількох найближчих років такі мережі мають поступово зникнути. І цей процес стартує вже на початку поточного року.

    Мережі мобільного зв’язку у стандарті 3G (а, зрештою, і 2G) побудовані за старою та не надто ефективною технологією. Вони експлуатуються у Великій Британії з 2003 року та забезпечують передачу голосових дзвінків, текстових повідомлень та даних на низькій швидкості. Зрештою, британські оператори розпочинають вимкнення таких мереж, аби звільнити місце для розгортання швидших та надійніших мереж у стандарті 5G.

    Строки вимкнення

    У 2021 році уряд Великої Британії уклав з операторами мобільних мереж Vodafone, EE, O2 і Three угоду про поступове припинення до 2033 року надання послуг мобільного зв’язку у стандартах 3G і 2G. Щоправда, провайдерам було надано можливість вільно обирати, коли саме вони припинять надавати послуги зв’язку за вище вказаними стандартами.

    • У компанії Vodafone повідомили, що розпочнуть відмовлятися від надання послуг зв’язку за стандартом 3G на початку 2023 року, а остаточно вся мережа 3G буде вимкнена до грудня 2023 року. При цьому наразі компанія не планує відмовлятися від своєї мережі 2G аж до кінцевого терміну – тобто, до 2033 року.
    • Компанія EE також планує поступово припинити надавати послуги у стандарті 3G протягом 2023 року, після чого на початку 2024 року буде відключено й мережу. Але послуги у стандарті 2G будуть вимкнені «пізніше протягом в десятиліття».
    • Компанія Three планує припинити надання послуг за стандартами 3G до кінця 2024 року. При цьому компанія Three ніколи не мала мереж 2G, оскільки вона розпочала свою роботу як перша у Великій Британії 100%-ова мережа 3G.
    • У компанії O2 чітко не оголосили дати, коли буде припинено надання послугу у стандартах 3G і 2G, а також не повідомили, чи це станеться раніше узгодженої крайньої дати – 2033 року.

    З усього випливає, що станом на 2025 рік компанія O2 залишатиметься єдиним провайдером, що надаватиме послуги у стандарті 3G.

    Віртуальні мобільні мережі, такі як Giffgaff, Tesco Mobile і Smarty, тісно пов’язані з тією чи іншою мережею «Великої Четвірки». Відповідно, їхні послуги зв’язку за стандартом 3G відійдуть у минуле разом з аналогічними послугами материнської мережі.

    Велика Британія вже не перша країна, яка почала відмовлятися від послуг зв’язку у стандартах 3G і 2G. Сполучені Штати вже вимкнули всі свої мережі 3G, інші країни по всьому світу наслідуватимуть цей приклад кожна за своїм графіком.

    Джерело: https://mediasat.info/