Перейти до вмісту
Главная страница » Науковці подолали бар’єр у 400 Тбіт/с при передачі даних звичайним оптоволокном

Науковці подолали бар’єр у 400 Тбіт/с при передачі даних звичайним оптоволокном

    Досягнуто рекордної швидкості передачі даних оптоволоконним кабелем.

    Міжнародна група дослідників повідомила про досягнення нового рекорду швидкості передачі даних звичайним оптоволоконним кабелем. Як зазначає Національний інститут інформаційних і комунікаційних технологій Японії, вченим вдалося досягти швидкості в 402 Тбіт/с, що на 25% перевищує попередній рекорд.

    Ключовим фактором успіху стало використання нової смуги пропускання шириною 37,6 ТГц. Інженери розробили систему передачі даних у діапазоні O-U з щільним мультиплексуванням за довжиною хвилі, використовуючи комерційно доступне стандартне оптичне волокно та спеціалізовані підсилювачі.

    Система базується на технології багатосмугового мультиплексування з поділом за довжиною хвилі (WDM) та використовує нові спектральні вікна для розширення смуги пропускання. Це дозволило забезпечити понад 1500 одночасних каналів передачі в широкій оптичній смузі пропускання 37,6 ТГц (275 нм).

    Для досягнення такого результату дослідники використали шість різних варіантів підсилювачів на основі тулієвого волокна для діапазонів O, E, S, C і L, а також дискретне (U-діапазон) та розподілене раманівське підсилення. Крім того, було впроваджено нові оптичні еквалайзери посилення для діапазонів O та E.

    Оцінка швидкості передачі даних після 50 км склала рекордні 402 Тбіт/с. Розробники зазначають, що ці результати демонструють потенціал надширокосмугового передавання даних для значного підвищення пропускної здатності наявних систем зв’язку.

    Це досягнення відкриває нові перспективи для розвитку телекомунікаційних технологій та може мати значний вплив на майбутнє передачі даних, особливо в контексті наростальних потреб у швидкісному інтернет-зв’язку та обробці великих обсягів інформації.

    Нагадаємо, раніше японські вчені представили нові мікросхеми для передачі даних на швидкості до 640 Гбіт/с

    Джерело: https://mediasat.info/