Перейти до вмісту
Главная страница » У всьому світі сповільнилися комп’ютери. Що трапилося

У всьому світі сповільнилися комп’ютери. Що трапилося

    Прочитавши цей заголовок, ви напевно порахуєте, що відбулися якісь аномальні явища, магнітні бурі або інші катаклізми, які вплинули на комп’ютери у світі. Але насправді все просто винна в цьому компанія Intel.

    Справа в тому, що фахівці компанії Intel знайшли якусь (так, саме так і повідомляється, тому що всі карти нам не розкриють) вразливість у процесорах під назвою Downfall. Спробую пояснити простими словами. За допомогою вразливості зловмисники можуть отримати доступ до програм, які не повинні бути доступні.

    У всьому світі сповільнилися комп’ютери. Що трапилося?

    Старший науковий співробітник Google на прізвище Могамі продемонстрував отримання доступу до 128 та 256 бітних ключів AEC. Також можна стежити за тим, що користувач набирає на клавіатурі і отримати велику кількість даних з ядра Linux.

    І все це через прошивку центрального процесора за допомогою звичайного комп’ютерного вірусу. Тим самим Intel випустив оновлення мікрокоду, яке усуває помилку, але уповільнює роботу процесорів, які були випущені в період з 2015 по 2019 рік.

    Оновлення стосується Skylake 6-го покоління і Rocket Lake з Tiger Lake 11-го покоління. За фактом, щоб не стати жертвою злому, потрібно оновити мікрокод на всіх процесорах Intel, крім сучасних Raptor Lake, Sapphire Rapids та Alder Lake.

    Падіння продуктивності може становити від 11 до 39%

    Оновлення мікрокоду можливе через UEFI, але здебільшого цим займається операційна система. Ряд джерел стверджує, що користувачам Windows сильно боятися не варто, більшість вразливостей знайдено якраз під Linux, але це оновлення мікрокоду може з’явитися в Windows апдейтах найближчим часом. Тому, особливо не дивуйтеся, якщо ваш комп’ютер працюватиме повільніше. Але поки що не відомо — чи з’явилося це оновлення для Windows.

    Найбільше тут, звичайно, постраждають корпоративні користувачі – вразливість досить серйозна і може призвести до втрати даних. Саме вони насамперед оновлюватимуть мікрокод на своїх ПК. У разі, якщо оновлення мікрокоду відбулося через операційну систему, його практично завжди можна видалити.

    Джерело: https://itechua.com/