Перейти до вмісту
Главная страница » Проблеми сучасних мереж та як їх вирішити

Проблеми сучасних мереж та як їх вирішити

    Корпоративні мережі вже давно стали невід’ємною частиною сучасних бізнес-процесів для будь-якої компанії. І справді, переважна більшість інструментів менеджера — це додатки: пошта, CRM, Microsoft Office, телефонія, корпоративні чати та месенджери, а робоче місце вже давно трансформувалось зі стаціонарного комп’ютера у мобільний ноутбук, планшет чи навіть телефон. Можливим це стало не тільки завдяки стрімкому розвитку гаджетів, але й непомітному для більшості розвитку мережевих технологій.

    Корпоративні мережі подолали досить суттєвий шлях розвитку, починаючи від некерованих свічів із сервером під Linux-ом до складної розгалуженої мережі з елементами віртуалізації.

    Особливості вимог до корпоративних мереж

    Звичайно, складність та функціональність корпоративної мережі залежить від завдань, які на неї покладені. Одна справа – об’єднати розгалужену мережу філій з головним офісом та налаштувати політики доступу до необхідних ресурсів залежно від ролей користувача, і зовсім інша – закрити потреби невеликого офісу на 20-30 осіб.

    Проте, первинні вимоги до мереж у всіх однакові, і це:

    • Продуктивність – пропускна спроможність (тут важливо, щоб був запас 30-50%) та швидкодія (від затримок мережі залежить, як користувачі будуть отримувати додатки).
    • Надійність – спроможність мережі виконувати задані функції: доступність та відмовостійкість (важливо, щоб можливі форс-мажори суттєво не впливали на робочий процес).
    • Безпека – забезпечення цілісності даних та контрольований доступ до мережі й корпоративних ресурсів як ззовні, так і зсередини.
    • Масштабованість – як можливість додавання нових мережевих пристроїв у міру росту мережевої інфраструктури або об’єднання кількох офісів в одну мережу з єдиною консоллю керування.

    Звісно, це не універсальні вимоги, у кожного вони будуть свої та ще й чимало, але важливо, що всі вони однаково значущі як для дротової, так і для бездротової мережі, тобто для WiFi.

    корпоративна мережа

    Побудова сучасної дротової та WiFi мережі: проблеми та рішення

    #1. Відокремленість розвитку WiFi та LAN мереж

    На початку свого шляху мережа WiFi була наче окремою мережею, створеною для забезпечення лояльності клієнтів або маркетингових досліджень, і робочого застосування вона майже не мала. Проте, з часом все змінилось дуже кардинально й в більшості випадків WiFi став ледве не основним засобом підключення до корпоративної мережі.

    Відсутність дротів та побоювання, що WiFi може стати слабким місцем в мережевій безпеці, дещо затримали його широке використання в корпоративному сегменті, проте рітейли та логістичні об’єкти впровадили його значно раніше (через специфіку використання).

    Коли основна мережа була вже побудована і поставало питання необхідності впровадження WiFi, часто це були два різних рішення, які окремо функціонували та складно адмініструвались. Це призвело до того, що зазвичай дротові та бездротові мережі будувались на обладнанні різних виробників.

    Звичайно, основні гравці на ринку завжди намагались просувати свої рішення комплексно, а починаючи з 2015 і до 2019 року, вони вже мали обладнання для WiFi мережі в своєму портфелі. Цей час збігся із життєвим циклом обладнання, на додачу пройшло вже кілька ітерацій розвитку WiFi (802.11ас wave1 та wave2, котрий потім змінився на 802.11ах), що разом із розповсюдженням додатків стало стимулом для оновлення мереж.

    #2. Більш стрімкий перехід до віддаленої роботи

    Окрім суто внутрішніх факторів, великий вплив спричинила криза, спровокована пандемією Covid-19: офіси закрились, а люди почали працювати з дому. Унаслідок цього трансформація робочих місць із стаціонарних на мобільні стала життєво необхідною, а гнучкість мереж стала ключовою вимогою нарівні з безпекою.

    Індустрія вже мала що відповісти на нові виклики – хмарні рішення 3-го покоління надавали розширену аналітику та широкі можливості для керування всією мережею й іншими мережевими сервісами.

    І тут начебто стала зрозуміла концепція – залежно від потреб пропонується лінійка SMB чи Enterprise з хмарним чи локальним керуванням. Але до COVID-19 додалась ще одна криза, яку відчули не всі, а лише ті, хто використовував у виробництві мікросхеми та чіпи.

    #3. Перебої у виробництві та постачанні — “зоопарк” обладнання

    Топові смартфони, елітні автомобілі і, звичайно, виробники мережевого обладнання відчули на собі дефіцит мікросхем та напівпровідників, а тут ще додалась аварія в Панамському каналі, що лише посилило кризу. Строки виробництва та постачання обладнання зросли в 4-5 разів, і це внесло вагомі корективи в критерії вибору обладнання – наявність та терміни постачання стали чи не найважливішим чинником.

    Ситуація, де потрібно було закривати наявні потреби, змусила знову міксувати різних виробників, створюючи «зоопарк» обладнання, що в результаті спричиняло ускладнення в адмініструванні та імплементації таких рішень. Звичайно, обладнання розмовляє мовою протоколів, які переважно відкриті та працюють однаково, проте синтаксис та логіка консолі у різних виробників різні. А це означає, що рішення різних виробників неможливо об’єднати в єдину панель керування (локальну чи хмарну), бо ці рішення здебільшого пропрієтарні.

    #4. Складність керування обладнанням навіть від одного виробника

    Лідери ринку чи вендори класу А зазвичай мають в своєму портфелі кілька лінійок обладнання, завдяки яким можливо оптимізувати рішення з точки зору строків реалізації. Але навіть у одного виробника рішення будуються на різних лінійках обладнання, що не дозволяє отримати єдину панель керування, бо за суттю ці рішення різні.

    І робиться це не навмисно, а тому що ринок живе за законами джунглів і сильніший поглинає слабшого – один виробник купує іншого. Як результат, його рішення цілком чи частково включаються в портфель нового власника. Такий підхід дозволяє значно розширити спектр продуктів і сервісів, проте потребує великих зусиль та вкладень для адаптації нових рішень в наявний концепт.

    Дмитро Козлов, BDM BAKOTECH

    Альтернативне рішення для побудови та масштабування корпоративних мереж
    Вирішення проблем пропонує офіційний дистриб’ютор BAKOTECH в розрізі рішень компанії Extreme Networks, яка розробила та впровадила концепт універсальних мережевих пристроїв. Йдеться про комутатори та точки доступу, особливість яких полягає у здатності працювати під різними операційними системами (в одну одиницю часу, звичайно). Таке рішення дозволяє будувати нові та масштабувати наявні мережі. В поєднанні з цим Extreme Networks пропонує систему управління та моніторингу, яка підтримує обладнання інших вендорів, а це дозволяє повноцінно керувати усім «зоопарком» обладнання.

    З початком повномасштабного вторгнення більшість компаній заморозили свої проєкти, на фоні чого криза комплектування відійшла на задній план, власне як і Covid-19. Проте, попри агресію, бізнес має продовжувати працювати, а корпоративні мережі, як інструмент бізнесу, мають задовольняти сучасні вимоги та забезпечувати безперервну роботу українських підприємств навіть у найвимогливіших середовищах.

    Автор статті: Дмитро Козлов, Business Development Manager, BAKOTECH

    Джерело: https://expert.com.ua/