Перейти до вмісту
Главная страница » На орбіту Землі запущено телеком-супутник з високою пропускною здатністю

На орбіту Землі запущено телеком-супутник з високою пропускною здатністю

    7 квітня компанія SpaceX здійснила успішний запуск телекомунікаційного супутника Intelsat 40e (IS-40e) американської компанії Intelsat. Цей космічний апарат має допомогти оператору задовольняти зростальний попит на послуги зв’язку для літаків, а також містить перший робочий модуль NASA.

    Що відомо про Intelsat 40e

    Intelsat 40e (IS-40e) забезпечить сфокусоване покриття Північної Америки для надання послуг клієнтам зі сфери комерційної авіації, мобільного зв’язку та мереж. Він також контролюватиме та відстежуватиме рівень забруднення повітря по всій Північній Америці за допомогою модуля TEMPO від NASA.

    Сигнал супутника, розміщеного в орбітальній позиції 91 градус західної довготи, охоплюватиме територію Сполучених Штаті, Канади, Аляски, Центральної Америки та частини Північної Атлантики. Таке розташування супутника дозволить надавати послуги всім комерційним авіакомпаніям, що здійснюють внутрішні рейси в США, на додаток до регіональних літаків і урядових рейсів.

    Супутник IS-40e має у 20-30 разів більшу пропускну здатність, ніж Galaxy-17 – класичний супутник, який наразі перебуває у цій орбітальній позиції. За оцінками Froeliger, понад 50% пропускної здатності супутника буде використовуватися для обслуговування авіаційного ринку.

    Intelsat 40e (IS-40e) – геостаціонарний супутник зв’язку високої пропускної здатності, створений компанією Maxar Technologies, яким керує компанія Intelsat. Проєктний термін експлуатації супутника становить 15 років, що стало можливим завдяки двом великим сонячним панелям і батареям. Космічний корабель оснащений чотирма плазмовими двигунами SPT-100, які дозволять кораблю підійматися на планову орбіту з геостаціонарної перехідної.

    Супутник Intelsat 40e побудовано на шині SSL-1300 Space System Loral. Ця шина, використана на великій кількості інших апаратів включно із більшістю супутників Intelsat, довела свою надійність та забезпечує новий супутник 45-ма транспондерами C-діапазону та 20-ма транспондерами Ku-діапазону. Транспондери C-діапазону використовуватимуться для створення магістральних каналів мобільного зв’язку, що дозволить розширити покриття мобільних мереж у віддалених і сільських районах. Водночас транспондери Ku-діапазону забезпечують можливість надання послуг високошвидкісного підключення.

    Що відомо про модуль TEMPO

    Супутник також містить модуль Tropospheric Emissions: Monitoring Pollution або TEMPO від агенції NASA. TEMPO контролюватиме та відстежуватиме забруднення повітря по всій Північній Америці, забезпечуючи «безпрецедентну» чіткість моніторингу основних забруднювачів повітря. Він може здійснювати моніторинг із точністю до 10 квадратних кілометрів – для порівняння нині у США апарати мають обмеження на рівні близько 260 квадратних км. Intelsat обслуговуватиме модуль TEMPO, і це перший в історії Intelsat модуль, розміщений на супутнику на замовлення NASA.

    Деталі запуску

    Розгінний блок першого ступеня ракети Falcon 9, який забезпечував проведення цієї місії, раніше було використано для запусків CRS-26, OneWeb Launch 16 і однієї місії Starlink.

    Після свого відокремлення перший ступінь ракети Falcon 9 успішно приземлився на самохідну баржу A Shortfall of Gravitas, яка дрейфувала в Атлантичному океані.

    Джерело: https://mediasat.info/