Перейти до вмісту
Главная страница » Майбутнє інтернету Великої Британії: літаючі базові станції 5G над усією країною

Майбутнє інтернету Великої Британії: літаючі базові станції 5G над усією країною

    Суть проєкту полягає у використанні висотного літального апарату, який баражуватиме у повітрі на висоті 20 кілометрів над землею, забезпечуючи доступ до мережі 5G на швидкості до 150 Мбіт/ сек.

    Що трапилося

    У компанії BT вирішили розглянути можливість використання високо літаючих дронів, аби закрити деякі прогалини в інфраструктурі мереж мобільного доступу до інтернету 5G. Зокрема, в найбільш важкодоступних частинах країни, де прокладання кабельних ліній не є вигідним з економічної точки зору. За проведення випробувань відповідає стартап Stratospheric Platforms, а фінансування забезпечує Innovate UK.

    Що відомо про проєкт

    Проєкт перебуває на ранній стадії реалізації та координується із головного офісу відділу розробок і досліджень компанії BT у центрі Adastral Park у Саффолку. Саме там інженери наразі випробують нову антену для роботи з 5G. Вона здатна розділяти та контролювати промені в 500 напрямках, потенційно забезпечуючи покриття території площею до 15 000 квадратних кілометрів.

    Врешті-решт цю антену встановлять на літальний апарат Станція висотної платформи (HAPS), що баражує на висоті 20 кілометрів над землею. Але перед цим її розмістять для проведення випробувань на високій будівлі, де інженери перевірятимуть її на предмет можливості доступу до захищеної інфраструктури 5G компанії BT.

    Stratospheric Platforms 5G
    Фото: Stratospheric Platforms

    Що відомо про літальний апарат

    Літальний апарат компанії Stratospheric Platforms являє собою легкий планер із розмахом крил 60 метрів. Апарат розроблений для польоту на рідкому водневому паливі. Він матиме можливість підіймати корисний вантаж вагою до 140 кілограмів.

    Такі повністю автономні дрони баражують у стратосфері та можуть працювати місяцями або навіть роками, не повертаючись на землю. Їх можна запрограмувати на роботу в регіонах, до яких інакше було б важко дістатися з землі, забезпечуючи дешевше підключення, ніж коштує відправлення супутника на орбіту, і без постійності.

    Що далі

    У компанії BT кажуть, що в разі успіху цього проєкту він може стати вирішенням однієї з останніх проблем мобільного зв’язку – забезпечення покриття віддалених частин країни. А також може забезпечити резервний варіант зв’язку на випадок катастрофи, яка виведе з ладу наземну інфраструктуру. У такому разі можна буде просто відправити дрон баражувати над постраждалим регіоном, аби відновити там зв’язок.

    Стартап Stratospheric Platforms отримує фінансування від компанії Deutsche Telekom і наразі працює над розгортанням своєї першої мережі. Вона пропонуватиме надійний 5G зв’язок на нових територіях швидше, ніж компанії, що пропонують рішення на основі традиційних наземних технологій. Такі проєкти називають «щоглами в небі», які працюють поруч з існуючими мережами фіксованого зв’язку.

    Антени, виготовлені за технологією, запропонованою Stratospheric Platforms, забезпечують, зокрема, безперебійний зв’язок у стандартах 4G та 5G. Це дає можливість безпосереднього підключення смартфонів та інших пристроїв, усуваючи необхідність встановлення в регіоні будь-якої наземної інфраструктури.

    Кожна така антена здатна забезпечувати передачу даних на швидкості до 150 Мбіт/сек на площу 15 000 квадратних кілометрів. Аби забезпечити покриття аналогічної площі сигналом із використанням традиційної інфраструктури знадобиться встановлення 450 щогл. Нова антена робить це, створюючи 500 індивідуально керованих променів із точки встановлення в літальному апараті, що баражує на висоті 20 км над землею.

    Джерело: https://mediasat.info/