Перейти до вмісту
Главная страница » «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell у цифрах: хто з операторів лідирує за динамікою доходу, чистого прибутку/збитку та середнього чеку

«Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell у цифрах: хто з операторів лідирує за динамікою доходу, чистого прибутку/збитку та середнього чеку

    «Київстар», «Vodafone Україна» і lifecell оголосили фінансові й операційні результати за дев’ять місяців 2023 року. 

    Дохід

    Індустрія мобільного зв’язку – одна з небагатьох галузей української економіки, яка попри війну утримує позитивну динаміку виручки. Всі три мобільні оператори наростили дохід протягом дев’яти місяців 2023 року проти аналогічного періоду 2022-го. Найбільший показник, як завжди, зафіксував «Київстар». А за динамікою зростання цього разу лідирує lifecell.

    Загальний дохід «синього» оператора за три квартали збільшився на 12,1% – до 25,667 млрд грн. Цікаво, що, за даними звіту Veon (материнської компанії «Київстар», яка працює на шести ринках), Україна посідає друге місце після Казахстану за динамікою виручки. Дохід «червоного» гравця зріс на 8% – до 15,9 млрд грн. Оборот «жовтого» підскочив на рекордні для воєнного часу 26% ― до 8,57 млрд грн.

    Також цікаво, що перші два оператори фіксують зростання доходу попри падіння кількості абонентів. Позитивну динаміку виручки вони пов’язують із збільшенням використання послуг мобільного інтернету.

    Чистий прибуток/збиток

    «Київстар» цей показник припинив розголошувати в публічній звітності кілька років тому. Його ж конкуренти показали різкий стрибок. «Vodafone Україна» за рік «злетіла» у сім разів: з 620 млн грн збитку до 3,8 млрд грн чистого прибутку. «Ріст обумовлено зменшенням збитків від курсових різниць внаслідок валютної політики НБУ в умовах воєнного стану», – пояснюють у пресслужбі «червоного» оператора.

    У lifecell чистий прибуток збільшився майже втричі: з 564 млн грн до 1,68 млрд грн.

    EBITDA/OIBDA

    «Київстар» і lifecell оприлюднюють EBITDA, а «Vodafone Україна» – OIBDA. Порівнювати ці показники некоректно. Тож просто наводимо їх.

    Зростання у всіх операторів у «фарватері» динаміки виручки. EBITDA «Київстар» збільшилася на 12,5% – до 15,547 млрд грн, lifecell на 26,1% – до 4,97 млрд грн. OIBDA «Vodafone Україна» також у «фарватері» динаміки виручки: показник зріс на 8% – до 9,05 млрд грн.

    Маржа EBITDA/OIBDA

    «Київстар» цей показник також «закрив». Останній раз оператор публікував його у III кварталі 2022 року. Тоді маржа EBITDA знизилася на 10 в.п. – до 57% в.п. У lifecell маржа зросла на 0,1 в.п. – до 58% за дев’ять місяців 2023 року. Втім «жовтий» оператор скаржиться на падіння в останньому кварталі – до 55,3%. «Причиною зниження маржі стало збільшення витрат на роумінг, інтерконект та електроенергію», – пояснюють у lifecell.

    А маржа OIBDA «Vodafone Україна» за рік не змінилася, залишившись на тому самому рівні – 56,9%.

    Абонбаза

    За кількістю втрачених мобільних абонентів знову в лідерах «Vodafone Україна»: за рік оператор втратив 600 000 клієнтів (з початку повномасштабного вторгнення – 3,8 млн). Наразі залишилося 15,2 млн. Таке значне просідання пояснюється тим, що до великої війни в компанії найбільш міцні позиції були саме на сході України.

    «Спад пов’язаний зі зменшенням кількості користувачів внаслідок активних бойових дій, недоступності мереж мобільного зв’язку на тимчасово окупованих територіях і в зоні бойових дій та масової міграції», – розповідають у «Vodafone Україна». Та уточнюють, що в ІІІ кварталі 2023-го відпливу вже немає: абонентська база залишається стабільною в порівнянні з попереднім кварталом. 

    У «Київстар» під час великої війни кількість клієнтів просіла на 2,2 млн, з них за останній рік – на 300 000. Зараз абонбаза становить 24,1 млн.

    А lifecell навпаки показує ріст: за рік активна тримісячна абонентська база зросла на 900 000 – до 9,1 млн користувачів і майже «наздогнала» довоєнний показник (2021 рік оператор закінчив із 9,2 млн абонентів)

    Середній дохід від абонента

    Усі оператори звітують про позитивну динаміку ARPU за дев’ять місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022-го.

    Отже, найбільший ARPU у «Vodafone Україна»: зростання на 21% – до 112,4 грн. У компанії такий значний зліт пояснюють «збільшенням обсягів користування послугами мобільного інтернету та кількості дата-користувачів».

    На другому місці з невеликим відривом «Київстар». Середній чек зріс на 15,8% – до 112 грн. Найнижчий ARPU у lifecell. Показник піднявся на 12,9% – до 87,7 грн.

    Інвестиції

    «Велика трійка» значно наростила капекс. Основні витрати під час війни йдуть на відбудову зруйнованого, резервне живлення мереж під час блекаутів і «велике будівництво» нових базових станцій переважно на заході країни.

    На першому місці за обсягом та динамікою інвестицій – «Vodafone Україна»: за рік оператор збільшив капекс на 86% – до 3,8 млрд грн. «Це дозволило продовжувати оперативні ремонти ушкодженого обладнання та капітальне відновлення мережі, постраждалої внаслідок бойових дій. А також розвивати й розширювати мережу – 4800 базових станцій 4G вивели в ефір під час активної фази війни», – розповідають у компанії.

    Ще одна вагома стаття витрат «Vodafone Україна» – купівля інтернет-провайдера «Фрінет» (ТМ «О3») за 746 млн грн. Угоду закрили в III кварталі цього року. До великої війни «червоний» оператор встиг купити ще одного провайдера – Vega – за $15 млн. Обидва активи потрібні компанії для просування на ринку фіксованого інтернету.

    «Vodafone Україна» розбудовує мережу за технологією GPON. «За 2022 рік компанія ввела в експлуатацію 1072 нових зон у Києві, Вишневому, Дніпрі, Львові, Харкові, Запоріжжі, Одесі та Чорноморську, що забезпечило доступ до енергоефективного інтернету для 150 000 домогосподарств. З початку 2023 року покрили мережею GPON вже 2273 будинки з можливістю підключення 322 000 квартир та офісів», – звітують у пресслужбі оператора.

    На другому місці знову ж таки з незначним відривом «Київстар». Його капітальні витрати виросли на 8,1% – до 3,79 млрд грн. «Завдяки цьому понад 99% мережі зв’язку на підконтрольній Україні території працює у звичному режимі. У III кварталі  2023 року команда побудувала ще 600 нових базових станцій 4G, модернізувала майже 1500 БС, а також підключила до мережі 4G ще 54 населені пункти. Нині  4G-зв’язок доступний для 94,7% населення на підконтрольній Україні території», – звітує оператор.

    Замикає трійцю lifecell. Хоча цей оператор лідирує по співвідношенню доходу до витрат. Капекс компанії зріс на 51% – до 3,035 млрд грн. у компанії розповідають, що продовжують вкладати у відновлення мережі: «У середньому приблизно 6,7% технологічних майданчиків lifecell з приблизно 9500 у ІІІ кварталі 2023 року тимчасово не працювали».

    Джерело:https://mind.ua/