Перейти до вмісту
Главная страница » Зламати орбітальні супутники напрочуд легко. Ціна питання – 10 тисяч доларів

Зламати орбітальні супутники напрочуд легко. Ціна питання – 10 тисяч доларів

    Супутники зв’язку позбавлені адекватних засобів захисту проти віддаленого злому. У багатьох із них відсутні навіть елементарні заходи безпеки, – з’ясував німецький дослідник.

    У сучасному цифровому світі навіть космічні апарати стають жертвами кіберзлочинців. Аспірант Йоханнес Вілльбольд з Рурського університету в Бохумі представив на конференції з кібербезпеки Black Hat результати свого дослідження. Виявилося, що віддалений злом супутників став цілком собі здійсненним завданням.

    Кіберзлочинці тривалий час вважали злом орбітальних апаратів складною і дорогою операцією, особливо через високу вартість наземних терміналів. Однак реальність виявилася іншою. AWS та Microsoft Azure вже пропонують на комерційній основі послуги доступу до наземних терміналів для зв’язку з низькоорбітальними супутниками.

    Скориставшись сучасними технологіями та доступними в продажу компонентами, зловмисники можуть легко зібрати термінал для зв’язку із супутниками. За невелику суму, близько 10 тисяч доларів, можна створити засіб для взаємодії з орбітальними апаратами.

    Піддослідні супутники: результати дослідження

    Дослідник Вілльбольд вивчив три типи космічних апаратів:

    • ESTCube-1: мініатюрний кубсат, запущений Естонією 2013 року.
    • OPS-SAT: більший кубсат, оператором якого є Європейське космічне агентство.
    • Flying Laptop: малий супутник Інституту космічних систем при Штутгартському університеті.

    Результати тестового злому виявилися досить тривожними:

    • Обидва кубсати (ESTCube-1 та OPS-SAT) виявилися вразливими через відсутність протоколів аутентифікації та шифрування даних. Це дало змогу досліднику отримати доступ до управління супутниками й блокувати їхніх операторів.
    • Космічний апарат Flying Laptop продемонстрував базову систему захисту і спробував забезпечити безпеку своїх основних функцій від стороннього втручання. Однак, з урахуванням наявності відповідних технічних навичок, застосування спеціалізованого коду та використання стандартних методів, у цьому супутнику також було виявлено вразливості.

    Вілльбольд стверджує, що після злому зловмисники можуть перехоплювати управління космічними апаратами, транслювати через них шкідливу інформацію і навіть, у певних випадках, зводити їх з орбіти. Ця проблема ставить під загрозу не тільки функціонування супутників на орбіті Землі, а й безпеку інформаційних систем загалом.

    Джерело: https://mediasat.info/