Перейти до вмісту
Главная страница » Жодному месенджеру не можна довіряти секретну інформацію — експерт

Жодному месенджеру не можна довіряти секретну інформацію – експерт

    Для розваг чи просто спілкування можна обирати будь-які месенджери на свій смак. А якщо йдеться про використання месенджерів для конфіденційної комунікації, варто пам’ятати, що інколи месенджерам дають доступ до геолокацій. 

    Також є ризик, що секретною інформацією заволодіють російські спецслужби. Про це Українському Радіо сказав директор компанії з кібербезпеки Віталій Якушев, передає Укрінформ.

    Він порадив не використовувати публічні месенджери для передачі інформації з обмеженим доступом.

    “Публічні месенджери у тій країні, де вони зареєстровані, маютьі співпрацювати зі спецслужбами цієї країни. Це аксіома. Не можна мати месенджер, який не буде якусь інформацію поширювати. Хтось віддає листування, а хтось – метадані. Тому ми повинні розуміти, що коли публічний месенджер зареєстрований у США – Signal, WhatsApp, Facebook-месенджер – то вони діляться інформацією з американськими спецслужбами. Якщо це Viber, що зареєстрований у Японії, то він ділиться з японськими спецслужбами. Але деякі месенджери – американські, китайські, японські тощо – встановлюють свої сервери за вимогами деяких країн – у тих країнах. Наприклад, у Росії. А коли сервери стоять на території іншої країни, тут точно невідомо, чи діляться вони інформацією з цих серверів, чи ні? Тому абсолютно всі публічні месенджери я б не використовував для передачі секретної інформації, яка може завдати шкоди країні або життю чи здоров’ю людей. Жоден публічний месенджер не призначений для цього. Для якоїсь розважальної інформації чи просто поспілкуватися – обирайте будь-які месенджери на свій смак. Якщо ми говоримо про використання месенджерів на секретних позиціях, і на передовій, і в тилу, то інколи месенджерам дають доступ до геолокацій. А хто матиме доступ до геолокації? Найгірший варіант – ворог. Тому треба використовувати не публічні, а приватні месенджери. Ми їх встановлюємо у себе для передачі інформації навіть про наших клієнтів. Навіть для такої інформації ми не використовуємо публічні месенджери, а послуговуємося власними приватними”, – сказав експерт.

    Зокрема, Якушев назвав TikTok та WeChat “шпигунами у кишенях”.

    Як повідомляв Укрінформу Нідерландах через загрозу шпигунства чиновникам заборонили встановлювати на телефони додаток AliExpress, чат-застосунок Wechat, програму для редагування відео CapCut і користуватися російською соцмережею Вконтакте.

    Джерело: https://www.ukrinform.ua/