Перейти до вмісту
Главная страница » Вимкнення Інтернету у 2022 році: де та чому відбувалися шатдауни

Вимкнення Інтернету у 2022 році: де та чому відбувалися шатдауни

    Дані нового дослідження свідчать про те, що у 2022-ому році Інтернет вимикався в рекордній кількості країн і на триваліші проміжки часу.

    Дослідження, проведене агенцією Access Now, показало, що уряди та інші гравці ринку вимикали Інтернет щонайменше 187 разів у 35 різних країнах. І це рекордна кількість країн згідно із даними, якими володіє організація.

    В Індії протягом 2022 року Інтернет вимикався найчастіше: загалом було 84 відключення. Це вже 5-ий рік поспіль, коли країна опиняється на першому місці в рейтингу за цим показником.

    «Відключення Інтернету не тільки почастішали після певного зниження на піку пандемії, вони й тривали довше, вражаючи певні категорії населення в моменти, коли люди найбільше потребували зв’язку – зокрема, у період гуманітарних криз, масових протестів, активних конфліктів та війн, – йдеться у звіті, оприлюдненому агенцією.

    На другому місці за кількістю шатдаунів (відключень) опинилася Україна. Через російську агресію Інтернет у нашій країні вимикався 22 рази від початку повномасштабної війни.

    Вимкнення Інтернету у 2022 році

    Причиною відключень інтернету також ставали протести, активні конфлікти, іспити та вибори в різних країнах.

    У 16-тьох країнах світу сталося 62 відключення під час протестів, 33 відключення були пов’язані з активними конфліктами, вісім відключень у шести країнах робилися для того, «аби запобігти списуванням під час іспитів», і п’ять відключень у п’яти країнах було пов’язані з виборами.

    У звіті також зазначається, що 48 відключень у 14-тьох країнах відбулися із задокументованими порушеннями прав людини, зокрема, мова йде про зони активних конфліктів в Україні та Ємені. У звіті йдеться, що 133 зі 187 відключень відбулися з тією чи іншою формою насильства, а також зазначається, що насильство, пов’язане з відключеннями, зростає.

    Відключення Інтернету також стають тривалішими. Дослідження показало, що 16 відключень, що мали місце у 2022 році, тривали з 2021-го року. Станом на початок 2023 року принаймні 12 відключень тривали вже близько року.

    Агенція Access Now використовує численні бази даних для оновлення свого проєкту Shutdown Tracker Optimization Project, який відстежує відключення Інтернету по всьому світу. Вона має дані про зупинки в роботі Інтернету з 2016 по 2022 рік.

    Джерело: https://mediasat.info/